Örebro Sotarn AB breddar sitt utbud inom frågor som rör inomhusklimat och driftsekonomi. Med den nya tjänsten ”Energideklarationer” skapar man nya insikter om uppvärmningsfrågor, för både privatpersoner och förvaltning.
– En energideklaration är också ett lagkrav när man har byggt ett hus eller står i grepp att sälja fastigheten, säger Pär Palonen som är energikonsult vid Örebro Sotarn.
Pär Palonen har en mångårig erfarenhet av att arbeta med drifts- och energifrågor, inom bland annat förvaltning av flerbostadshus. Sedan 2024 är han en i teamet hos Örebro Sotarn AB – som därmed breddar tjänsteutbudet, inte minst gentemot BRF och förvaltning. Enligt lagkravet ska en energideklaration upprättas inte bara vid nybyggnation och försäljning av fastighet – utan den ska också uppdateras vart tionde år.
– Men lagen till trots, det är inte pekpinnar vi vill kännetecknas för. Vårt arbete handlar ju de facto om att hjälpa fastighetsägaren att hålla koll på energiläckage och elförbrukningen i stort, kommenterar Pär Palonen.
Det kan finnas stora pengar att spara, inte minst för den som har ett lite äldre fastighetsbestånd. De täta hus som byggdes på 70- och 80-talen är beroende av flera hjälpsystem, för att få värme och ventilation att fungera optimalt. Ofta är termostaterna i elementen föråldrade, i andra fall kan det handla om styrenheter i fjärrvärmecentraler. När bäst-före-tiden har passerat blir funktionaliteten försämrad och systemet arbetar ineffektivt och ojämnt.
– Mitt arbete handlar mycket om att hitta optimal nivå för temperaturen i fastigheten. Att exempelvis byta termostater eller se över andra styrsystem handlar i regel inte om några astronomiska investeringar.
Ibland kan dock ett större arbete vara värt sin insats. Att t ex byta ut gamla fönster mot nya, tätare sådana är en väg att gå.
– Otäta fönster är ofta en påtaglig orsak till att lägenhetsinnhavaren höjer temperaturen på elementen. Och varje grad som du ökar i lägenheten innebär en ökning på 5-7 % i uppvärmningskostnader.
Pär Palonens roll som energikonsult är att arbeta med den objektiva blicken för kunden – där en optimerad energiförbrukning avspeglar sig i såväl komfort som uppvärmningsekonomi. Men det är också en klimatfråga. I tider då koldioxidhalterna ska ned, är just de energibesparande åtgärderna ett viktigt steg på vägen.
– Med energideklarationen får kunden en bra översikt kring husets förbrukning – men också regelrätta förslag på vilka åtgärder som kan göras för att få bukt med energitjuvarna. Jag försöker också alltid överblicka vilka insatser som skulle kunna vara mest effektiva. Ibland handlar det om en så relativt enkel sak som att se till att ventilationssystemet är i balans. Med rena kanaler och rätt inställda luftflöden kan man komma långt, avslutar Pär Palonen.
VILL DU VETA MER OM ENERGIDEKLARATIONER?
– Läs mer om energideklarationer, här.