Vi utför brandskyddskontroll enligt de anvisningar som MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Bredskap) har beslutat enligt ”Lagen om skydd mot olyckor”.
För mer info se msbsf 2014:6 och Nerikes Brandkår.
Behöver du boka om tiden för brandskyddskontroll? Besök vår ombokningsportal.
Samtliga uppmärksammade fel och brister rapporteras till fastighetsägaren för vidare undersökningar eller åtgärder.
Vill du veta mer? Se även vår information under Tips & Råd.
Kommunen har beslutat att en fast grundavgift och en tidsrelaterad kontrollavgift av minst 30 minuter ska tas ut, därefter debiteras för varje påbörjad 15 minuters intervall.
Den vanligaste kontrollen med en eldstad och rökkanal kostar 965 kronor inkl. moms för året runt hus och 1147 kronor inkl. moms för fritidshus. Kontrollen är beräknad att ta mellan 0 och 30 minuter.
Beslutade taxor förutsätter att kontrollen kan utföras enligt vår planering och den tidpunkt vi aviserat. För egna önskemål om dag och tid uttas extra avgift.
Fristen för brandskyddskontroll är 3 eller 6 år för eldstäder och 2 år för imkanal/storkök/restaurang och den bestäms av MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap).
I förarbetet till lagstiftningen framgår att kommunen har rätt att bestämma tidpunkt för första kontrollen, detta för att ge förutsättning att planera utförandet så att en jämn årlig arbetsvolym kan åstadkommas.
Vill du veta mer om kostnad och frister, se även vår information under Tips & Råd.
Våra tekniker behöver tillgång till samtliga våningsplan samt tak och vind som skorstenen/rökkanalen passerar på vägen ut genom fastigheten.
Förbered med att ställa fram stegar så att tak och vind är lätt åtkomliga. Är det snö på taket är vi glada om ni har möjlighet att förbereda vägen fram till skorsten. Täck för brandvarnare om ni har dem kopplade till larm.
Viktigt är att taksäkerheten är uppdaterad. Fast monterade takskydd ska finnas enligt gällande regler för att minimera risken att arbetet som är beställt inte kan genomföras.
Se till att ha alla dokument tillgängliga så som monteringsanvisning, typgodkännande samt kontrollplan. Det senare ska skickas in till byggnadsnämnden, tillsammans med besiktningsprotokollet, efter att det blivit signerat av besiktningsman. Vid besiktningen utförs en funktionskontroll där vi eldar i eldstaden för att säkerställa att eldstaden fungerar ihop med inomhusmiljön. Täck för brandvarnare om ni har dem kopplade till larm.
Då är det viktigt att ventilationen är injusterad, besiktad och i drift så att funktionskontroll/proveldning kan genomföras. Besiktningen börjar med att man kamerabesiktigar/filmar och läckagemäter/provtrycker rökkanalen för att se att denna klarar de krav som gäller. Eventuellt kan rök behöva läggas i kanalen för att man ska kunna upptäcka eventuella läckage. Efter att ovanstående besiktning utförts proveldar man (gäller vid nyinstallation) för att säkerställa att eldstaden fungerar ihop med inomhusmiljön.
Sedan återstår protokollskrivning, då det är viktigt är att du vid beställning har angett korrekt adress, fastighetsbeteckning, fakturaadress och telefonnummer så att protokoll och faktura hamnar rätt, samt att vi kan nå er om något oförutsett skulle inträffa.
Information
Avgassystemet är en detalj som slits hårdast på våra bilar och byts därför ut efter hand som de går sönder. De rökkanaler som finns i våra hus utsätts för samma påfrestningar som avgassystemet på bilen, men förslitningarna är svårare att upptäcka.
För vem tittar efter om det finns läckage till angränsande rök-/ventilationskanaler, att skiljeväggs stenar har släppt eller att stålröret har vittrat och isoleringen har smält på grund av för höga temperaturer?
Det här gör vi
Problem med läckage och skador kan upptäckas mycket tidigare om vi får täthetsprova/läckagemäta och besikta rökkanalen. Oftast har bristerna hunnit bli ganska stora innan de går att upptäcka vid den ordinarie brandskyddskontrollen eller sotningen.
Vill du veta mer? Se även vår information under Tips & Råd.